Kun löydät lemmikkieläimen, katso, onko eläimellä kaulapantaa. Tarkista, löytyykö pannan ulko- tai sisäpuolelta yhteystietoja. Kysele myös lähitienoon ihmisiltä, tietävätkö he, kuka eläimen omistaa.

Katso, onko eläimen vasemmassa korvassa tatuointia. Koirilla tatuointi on toisinaan vasemmassa nivusessa. Rotukoiran korvaan on saatettu tatuoida koiran rekisterinumero, jonka perusteella sen omistaja on helppo selvittää. Rekisteriä ylläpitää Suomen Kennelliitto.

Suomen Kissaliitto ylläpitää rotukissojen rekisteriä. Jos löytynyt kissa on rotukissa, sen omistaja löytyy rekisterinumeron perusteella Kissaliiton tietokannasta.

Eläimellä saattaa olla kaulanahan alla mikrosiru, jota ei näe paljain silmin. Mikrosirujen lukulaitteita löytyy useimmista löytöeläinten talteenottopaikoista ja monilta eläinlääkäriasemilta. Mikrosirun numeron avulla pystytään selvittämään eläimen omistaja. Esimerkiksi Turvasiru– ja Siruhaku-palvelut pitävät yllä mikrosirulla tunnistusmerkittyjen eläinten tietokantoja.

Vie eläin viralliseen talteenottopaikkaan

Tee eläimestä viipymättä ilmoitus kunnan viralliseen löytöeläinten talteenottopaikkaan, jonne se on ilmoituksen jälkeen toimitettava. Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla löytöeläin on vietävä Viikin löytöeläintalolle. Myös Kirkkonummen muut löytöeläimet paitsi koirat on vietävä Viikin löytöeläintalolle, joka palvelee ma–pe klo 8–19, la klo 8–16 ja su klo 10–18, puh. 044 011 0102. Kirkkonummen alueelta talteenotetut kodittomat koirat hoidetaan Kirkkonummen löytökoiratarhassa puh. 040 772 6552. Viikin löytöeläintalolta voi pyytää neuvoa kaikissa edellä mainittujen alueiden löytöeläinasioissa.

HESY jatkaa edelleen Siuntion muiden löytöeläinten paitsi koirien talteenottopaikkana. Puhelinpäivystys palvelee 09 54200 100 ma–pe klo 10–17. Toimisto on auki ma–pe klo 10–18 ja su klo 15–18.

Eläinten kuljetukset 

HESY hoitaa Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Siuntion löytöeläinten kuljetukset viralliseen talteenottopaikkaan arkisin klo 10–17 välillä, mikäli eläimen löytänyt henkilö ei itse voi viedä eläintä löytöeläintalolle. HESY pystyy kuljettamaan vain kiinniotetut eläimet. Kello 17 jälkeen ja viikonloppuisin kuljetusapua voi pyytää poliisilta.

Eläinsuojelulain määräykset

Eläinsuojelulain 15 §:n mukaan eläimen omistajalla on oikeus saada eläin takaisin hoitokuluja vastaan. Eläimen saa luovuttaa uuteen kotiin vasta, kun se on ollut talteenottopaikassa 15 vuorokautta. Löytöeläimet pitää siis eläinsuojelulain nojalla toimittaa kussakin kunnassa aina ehdottomasti vain viralliseen löytöeläinten talteenottopaikkaan.

Löytöeläimestä kannattaa tehdä ilmoitus myös naapurikunnan talteenottopaikkaan ja paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen. Maaseudulla esimerkiksi riistanhoitoyhdistyksistä saattaa olla apua omistajan selvittämisessä. Tutki lähiseudun ilmoitustaulut ja sanomalehtien kadonnut-ilmoitukset ja laita alueelle myös omia ilmoituksia eläimen löytymisestä.