Helsinkin eläinsuojeluyhdistyksen päätoiminta-alue on kodittomien eläinten auttaminen. Viimeisten 40 vuoden aikana HESY on ottanut huostaansa kymmeniätuhansia kodittomia lemmikkieläimiä ja etsinyt niille uudet, rakastavat kodit. Vuonna 2017 pelastimme 477 hylättyä eläintä – pääasiassa kissoja, mutta myös koiria, kaneja, hiiriä, rottia, marsuja, hamstereita, chinchilloja, gerbiilejä, lintuja, maa- ja vesikilpikonnia  –  ja tarjosimme niille uuden, paremman elämän.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys pyrkii suojelemaan kaikkia eläimiä resurssiensa mukaan ja lisäämään eläinten arvostusta. Lisäksi annamme neuvoja eläinsuojeluun ja eläinten hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Yhdistys vastustaa eläinten väärinkäyttöä, jota esiintyy muun muassa tehokasvatustuotannossa, turkistarhauksessa, metsästyksessä, eläinkokeissa, sirkuksissa ja viihteessä. Yhdistys kunnioittaa arvokkaita perinteitään toimimalla laillisin keinoin.

Yhdistys ylläpitää eläinten hautausmaata, joka sijaitsee Keskuspuistossa Helsingissä. Parhaiten HESY tunnetaan Itä-Pakilassa sijaitsevasta Eläinsuojelukeskuksesta.